VÁLTOZÓ KLÍMA, VÁLTOZÓ PARAZITÁK – EMOP2020 KONFERENCIA

A Szerbiai Parazitológiai Társaság és a Parazitológusok Európai Szövetsége 2020. augusztus 25-29. között konferenciát szervezett a mindennapokat érintő témában. A konferencia honlapja a https://emop2020.org/ címen volt elérhető az érdeklődők számára.

PARASITEC BUDAPEST 2019
Pest Control & Public Health International Exhibition 

2019. május 9-10, HUNGEXPO, Budapest

 

Rendezvény honlapja


6th ESDA European Dirofilaria and Angiostrongylus Days

Belgrád, 2018. július 5-7.

 

Rendezvény honlapja


12th European Multicolloquium of Parasitology

2016. július 20-24. Turku, Finnország

Képes összefoglaló a rendezvényől13th meeting of the European Association for Forensic Entomology

2016. május 25-28. Budapest, Magyarország

Képes összefoglaló a rendezvényőlFourth European Dirofilaria and Angiostrongylus Days

2014. július 2-4. Budapest, Magyarország

Képes összefoglaló a rendezvényől


Symposium on the ecology, evolution, and behavior of parasites and pathogens

2012. november 30. Budapest, Természettudományi Múzeum

ProgramXI. Európai Parazitológiai Multikollokvium (EMOP XI.

2012. július 25-29-. Cluj-Napoca, Románia).

A kolozsvári Agrártudományi Egyetem campusának előadótermeiben és a Grand Hotel Napocában került sor a XI. EMOP megrendezésére. (Érdemes megemlíteni, hogy az EMOP V házigazdája 1988-ban Budapesten az MPT volt.). A Vasile COZMA professzor, az Állatorvos-tudományi Kar parazitológiai tanszékének vezetője irányításával működött lelkes szervezőgárda magas szinten tett eleget vállalt feladatának. A megjelent 300-nál több külföldi és sok romániai kolléga gazdag tudományos programnak lehetett a résztvevője. Az előadások összefoglalóit tartalmazó kötet a SZIE Állatorvos-tudományi Kar parazitológiai és állattani tanszékén az érdeklődők rendelkezésére áll. Magyarországról meghívott előadókként FARKAS Róbert és KASSAI Tibor vettek részt a multikollokviumon. FARKAS professzor „Vector-borne zoonotic diseases in Central and Eastern Europe” és „Tick infestation and tick-borne infections of goats focusing on their zoonotic importance”, KASSAI professzor pedig „Echinococcus multilocularis and alveolar echinococcosis: outlooks and research needs” címmel tartott előadást. Hazai szerzőktől a programban szerepelt még KUCSERA I., DANKA J., OROSZ E., GLATZ K. és SZÉNÁSI ZS: „Malaria situation nowadays in Hungary” c. előadása is. A jó hangulathoz nagyban hozzájárultak az esténként szervezett színvonalas, zenés kulturális programok – köztük egy orgonaest a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály templomban – és az ezeket követő fogadások.

A Parazitológusok Európai Szövetségének (EFP) eddig 32 tagszervezete volt. Az EFP közgyűlése döntött két szervezet, a Society of the Egyptian Parasitologists United és a Société Algerienne de Parasitologie et Mycologie Medicales társult (Associate) tagként való felvételéről. Módosították az EFP alapszabályát. Létrehoztak egy meghívott szakemberekből álló testületet EFP Parasitic Disease Threat Quick Response Committee néven. Nyolcévi szolgálat után átadta az EFP elnöki tisztét Santiago MAS-COMA professzor (aki 2005 óta Társaságunknak is tiszteleti tagja) az EFP korábbi alelnökének, Jean DUPOUY-CAMET orvos parazitológus professzornak (Franciaország). Az EFP két új alelnökévé Vasile COZMA (Románia) és Thomas ROMIG (Németország) professzorokat választották. A társaság pénztárosa továbbra is Edoardo POZIO (Olaszország), titkára pedig Celia HOLLAND (Írország) maradt. Az új Executive Board tagjai Anti OKSANEN (Finnország), Russell STOTHARD (Hollandia), Titia KORKBEEL (Belgium) és Pierre DORNY (Egyesült Királyság) lettek. A következő EMOP megrendezését a Skandinavian and Baltic Society of Parasitologists vállalta a finnországi Turkuban, 2016. július 20. és 24. között.

Kassai Tibor


33rd Annual Meeting of the Austrian Society of Hygiene, Microbiology and Preventive Medicine (ÖGHMP), Salzburg, Ausztria

2012. május 21-24. között került sor az ausztriai Salzburgban az osztrák mikrobiológiai társaság (Austrian Society of Hygiene, Microbiology and Preventive Medicine, ÖGHMP) 33. éves ülésére. A részben német, részben angol nyelven tartott előadások nosocomialis fertőzésekkel, közegészségüggyel, járványtannal és az ember parazitás betegségeivel kapcsolatos témákat öleltek fel. Nemzetközi előadók részvételével zajlott a Lyme borreliosis szekció, ahol FÖLDVÁRI Gábor szerepelt „The role of hedgehogs in the ecology of Lyme borreliosis in a city park” című előadásával meghívott előadóként.

Földvári Gábor


„Ticks as vectors and their control: the present and future under the perspective of global climate change” international workshop Speyer, Németország

2012. február 22-23. között a németországi Speyerben került megrendezésre a „Ticks as vectors and their control: the present and future under the perspective of global climate change” című nemzetközi workshop. A német környezetvédelmi minisztérium (BMU) szervezésében létrejött tudományos rendezvényen kb. száz résztvevő volt. A német, cseh, lengyel, brit, ír, olasz, holland és magyar szakemberek az előadások és kötetlen beszélgetések során ismerhették meg az egyes országokban zajló, a kullancsok és az általuk terjesztett kórokozókkal kapcsolatos kutatási eredményeket és problémákat. Hazánkból HORNOK Sándor és FÖLDVÁRI Gábor vett részt meghívott előadóként. Előadásaik címe: HORNOK S: Monitoring the borders and migratory birds for emerging ticks and tick-borne pathogens in Hungary; FÖLDVÁRI G: The wild side of Lyme borreliosis: ecological aspects.

Földvári Gábor